Ερωτήσεις για τα προϊόντα

Οι 2 βασικοί τύποι αντικολλητικής επίστρωσης είναι οι PTFE αντικολλητικές επιστρώσεις και οι κεραμικές.

Ο πλέον διαδεδομένος και αποτελεσματικός τύπος αντικολλητικής επίστρωσης είναι οι PTFE αντικολλητικές επιστρώσεις. PTFE είναι το ακρωνύμιο για την ουσία πολυτετραφθοροαιθυλένιο (polytetrafluoroethylene), η οποία είναι ένα πολυμερές το οποίο τοποθετείται στην επιφάνεια των μαγειρικών σκευών και κατόπιν ψήνεται. Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται ένα υδρόφοβο αντικολλητικό στρώμα το οποίο είναι αδρανές και προσδίδει στα σκεύη τις ξεχωριστές ιδιότητές τους.

Στον αντίποδα, οι λεγόμενες κεραμικές επιστρώσεις δεν είναι στην πραγματικότητα κεραμικές. Συνήθως, αποτελούνται από διαδοχικά λεπτά στρώματα πυριτίου (silica) και άλλων ανόργανων ενώσεων, οι οποίες τοποθετούνται στην επιφάνεια του σκεύους με τη μέθοδο sol – gel η οποία τους δίνει τη γνωστή λεία και γυαλιστερή όψη από την οποία ονομάστηκαν κεραμικά. Στην πράξη, οι κεραμικές επιστρώσεις, όταν υποβάλλονται σε διαδοχικές θερμάνσεις, χάνουν σταδιακά τις αντικολλητικές τους ιδιότητες με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν εμφανώς μικρότερη διάρκεια ζωής από τις αντίστοιχες PTFE. 

Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξε μία έντονη συζήτηση σχετικά με την ασφάλεια και την επικινδυνότητα από τη χρήση αντικολλητικών επιστρώσεων. Η ανησυχία είχε τις ρίζες της σε διάφορες έρευνες που συσχέτιζαν την ουσία υπερφθοροκτανοϊκό οψύ (perfluorooctanoic acid – PFOA) με επιβλαβείς για τον οργανισμό συνέπειες όταν αυτή υπερθερμαίνονταν σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 260 °C. Η συγκεκριμένη ουσία, δεν χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια στην κατασκευή αντικολλητικών επιστρώσεων με αποτέλεσμα αυτές να είναι απόλυτα ασφαλείς για επαφή με τρόφιμα.

Κατά τη διάρκεια χρήσης των αντικολλητικών μας σκευών πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί ακολουθώντας πάντοτε τις οδηγίες χρήσης του προμηθευτή. Αν παρόλαυτά η αντικολλητική επίστρωση γρατζουνιστεί, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Εφόσον η επίστρωση που έχει χρησιμοποιηθεί στο σκεύος διαθέτει όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα υγείας. Ακόμα και στην σπάνια περίπτωση κατάποσης κομματιού της αντικολλητικής επίστρωσης, αυτή θα αποβληθεί φυσικά από τον οργανισμό μη αντιδρώντας με κάποιο όργανο.

Όλες οι αντικολλητικές επιστρώσεις των σκευών PAL είναι κορυφαίας ποιότητας από διεθνείς οίκους, ελεγμένες με βάσει τα αυστηρότερα εθνικά και διεθνή πρότυπα και συμμορφώνονται απόλυτα με την κείμενη νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, αν η αντικολλητική επίστρωση του σκεύους σας έχει υποστεί φθορά, προτείνουμε την αντικατάστασή του καθώς, παρότι παραμένει ασφαλές για χρήση, οι αντικολλητικές του ιδιότητες θα αρχίσουν να φθήνουν σταδιακά.

Οι συμβατικές εστίες παλαιότερης τεχνολογίας (κεραμικές, ηλεκτρικές, γκαζιού κ.ο.κ.) βασίζονται στην παραγωγή θερμότητας μέσω διαφορετικών μεθόδων και τη μεταφορά της στο σκεύος μέσω της επαφής (θερμική αγωγιμότητα).

Με τις νέες τύπου εστίες, οι οποίες χρησιμοποιούν το φαινόμενο της ηλεκτρικής επαγωγής, το ίδιο το σκεύος (και πιο συγκεκριμένα ο πάτος του) μετατρέπεται σε πηγή θερμότητας. Πιο συγκεκριμένα, κάτω από τη γυάλινη - κεραμική επιφάνεια των εστιών, βρίσκεται ένα χάλκινο πηνίο το οποίο διαρρέεται από εναλλασσόμενο ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα τη δημιουργία (μικρού) μαγνητικού πεδίου το οποίο θερμαίνει τη βάση του μαγειρικού σκεύους (η οποία πρακτικά λειτουργεί όπως η δευτερεύουσα περιέλιξη ενός μετασχηματιστή).

Ως αποτέλεσμα του τρόπου λειτουργίας των επαγωγικών εστιών, για να είναι ένα σκεύος συμβατό με επαγωγικές εστίες, θα πρέπει να διαθέτει πάτο που περιέχει κάποιου είδους σιδηρομαγνητικό μέταλλο (όπως ανοξείδωτος χάλυβας ή χυτοσίδηρος). 

Οι επαγωγικές εστίες, προσφέρουν μία σειρά πλεονεκτημάτων. Αρχικά, λόγω της θέρμανσης απευθείας του πάτου του σκεύους, ελαχιστοποιούνται οι απώλειες κατά τη μεταφορά της θερμότητας και έτσι αυξάνεται η ενεργειακή απόδοσή τους και η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος. Ταυτόχρονα, επιτυγχάνεται η έως και 2 φορές ταχύτερη θέρμανση των σκευών ενώ η εναλλαγή της θερμοκρασίας μπορεί να γίνεται άμεσα. Ακόμη, λόγω του ότι όπως αναφέραμε η ίδια η εστία δεν θερμαίνεται, αποτελεί μία ασφαλέστερη επιλογή από τις συμβατικές εστίες.

Γενικές Ερωτήσεις

Η ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ Α.Ε. (PAL) ιδρύθηκε το 1947 και έκτοτε παραμένει μία αμιγώς ελληνική εταιρεία η οποία επιλέγει στρατηγικά να διατηρεί τόσο την έδρα της όσο και τις παραγωγικές της μονάδες στην Ελλάδα, προχωρώντας συνεχώς σε νέες επενδύσεις και στηρίζοντας έτσι έμπρακτα την εγχώρια επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα και απασχόληση

Η πληρωμή μπορεί να γίνει μέσω πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας.

Όλα τα προϊόντα PAL καλύπτονται από εγγύηση 2 ετών, δεδομένης της καλής χρήσης τους σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως όπως αυτές αναγράφονται στην συσκευασία του προϊόντος.

Εαν είστε επαγγελματίας και ενδιαφέρεστε για συνεργασία με την εταιρεία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα μας συμπληρώνοντας την σχετική φόρμα επικοινωνίας που βρίσκεται στην ιστοσελίδας μας και ένα μέλος από την ομάδα πωλήσεών μας θα επικοινωνήσει σύντομα μαζί σας ώστε να συζητήσετε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Οδηγίες Χρήσεως, Καθαρισμού και Φροντίδας των Σκευών PAL

Πριν την πρώτη χρήση αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα συσκευασίας. Πλύνετε τα σκεύη με υγρό πιάτων, σφουγγαράκι και χλιαρό νερό. Προσοχή το πράσινο συρματάκι στην μια πλευ-ρά των σπόγγων ή το σύρμα κουζίνας μπορεί να προκαλέσουν φθορά στο σκεύος. Σκουπίστε με ένα μαλακό πανί.

Τα σκεύη είναι κατάλληλα για πλυντήριο πιάτων αλλά συνίσταται ο καθαρισμός στο χέρι για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μην χρησιμοποιείτε όξινα καθαριστικά ή καθαριστικά που χαράσσουν την επιφάνεια των σκευών. 

Μην κόβετε με μαχαίρι τρόφιμα μέσα στο σκεύος και μην χρησιμοποιείτε μεταλλικά ή αιχμηρά αντικείμενα για το ανακάτεμα του φαγητού. Προτιμήστε μόνο αξεσουάρ κουζίνας από άκαυστο πλαστικό, σιλικόνη ή ξύλο.

Η υπερθέρμανση βλάπτει την αντικολλητική επίστρωση των σκευών και μειώνει την αντικολλητική τους δράση. Αν ένα σκεύος έχει ζεσταθεί υπερβολικά, απενεργοποιήστε την εστία και αφήστε το σκεύος να κρυώσει. Αποφύγετε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας καθώς αυτές μπορεί να προκαλέσουν μόνιμη παραμόρφωση στο σκεύος. Ποτέ μη θερμαίνετε τα αντικολλητικά σκεύη άδεια ή μόνο με λάδι σε υψηλή θερμοκρασία πάνω από 2 λεπτά.

Ορισμένα σκεύη έχουν γυάλινο πυράντοχο καπάκι, όμως ποτέ μην ρίχνετε κρύο νερό σε ένα ζεστό γυάλι¬νο καπάκι για να κρυώσει καθώς υπάρχει μια ελάχιστη πιθανότητα το θερμικό σοκ να ραγίσει τον κρύσταλλο.

Για εξοικονόμηση ενέργειας τοποθετείστε το κάθε σκεύος σε εστία ίσης ή μικρότερης διαμέτρου από τη διάμετρο του σκεύους. Έτσι εκμεταλλεύεστε πλήρως την θερμότητα των εστιών και προστατεύετε τις λαβές από υπερθέρμανση.

Πριν την πρώτη χρήση, αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα συσκευασίας. Πλύνετε τα σκεύη με υγρό πιάτων, σφουγγαράκι και χλιαρό νερό. Προσοχή, το πράσινο συρματάκι στη μια πλευρά των σπόγγων ή το σύρμα κουζίνας μπορεί να προκαλέσουν φθορά στο γυάλισμα του χάλυβα. Σκουπίστε με ένα μαλακό πανί καλά το σκεύος.

Τα σκεύη είναι κατάλληλα για πλυντήριο πιάτων αλλά συνίσταται ο καθαρισμός στο χέρι για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Μην χρησιμοποιείτε όξινα καθαριστικά ή καθαριστικά που χαράσσουν την επιφάνεια των σκευών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό ξίδι για να απομακρύνετε τυχόν στίγματα νερού από την επιφάνειά τους.

Μην προθερμαίνετε το σκεύος άδειο ή με λάδι σε υψηλή θερμοκρασία για πάνω από 4 λεπτά. Η υπερ¬θέρμανση μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό του χάλυβα. Ο αποχρωματισμός δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα του σκεύους αλλά είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Εξαιρετική υπερθέρμανση μπορεί να προ¬καλέσει ζημιά στη βάση του σκεύους. 

Σε περίπτωση υπερθέρμανσης, μην αφαιρείτε το σκεύος από την εστία. Απενεργοποιήστε την εστία και αφήστε το σκεύος να κρυώσει για να αποφύγετε τον κίνδυνο εγκαύματος.

Όταν μαγειρεύετε με αλάτι, περιμένετε το νερό να βάσει πριν προσθέσετε το αλάτι. Κατά την προσθήκη αλατιού σε κρύο νερό μπορεί να δημιουργηθούν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αλατιού στον πυθμένα του σκεύους και να προκληθούν στίγματα σε αυτόν. Τα στίγματα αυτά δεν επηρεάζουν τη λειτουργικότητα του σκεύους αλλά είναι δύσκολο να αφαιρεθούν.

Ορισμένα σκεύη διαθέτουν γυάλινο πυράντοχο καπάκι, όμως ποτέ μην ρίχνετε κρύο νερό σε ένα ζεστό γυάλινο καπάκι για να κρυώσει καθώς υπάρχει μία ελάχιστη πιθανότητα το θερμικό σοκ να ραγίσει τον κρύσταλλο.

Για εξοικονόμηση ενέργειας τοποθετείστε το κάθε σκεύος σε εστία ίσης ή μικρότερης διαμέτρου από τη διάμετρο του σκεύους. Έτσι εκμεταλλεύεστε πλήρως την θερμότητα των εστιών και προστατεύετε τις λα¬βές από υπερθέρμανση.

Πριν την πρώτη χρήση, πλύνεται το σκεύος με ζεστό νερό. Στεγνώστε το σκεύος αμέσως μετά τον καθαρισμό του (μπορείτε να το βάλετε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία) και αφήστε το να κρυώσει. Η επιφάνειά του δεν χρειάζεται κάποια άλλη προετοιμασία και είναι έτοιμη για χρήση. Παρόλαυτά, συνιστούμε να ακολουθήσετε τη διαδικασία καρυκεύματος (seasoning) πριν την πρώτη χρήση.

Το καρύκευμα (seasoning) είναι απλώς ένας φανταχτερός όρος για το λάδι που ψήνεται στο τηγάνι από χυτοσίδηρο οδηγώντας στη δημιουργία της μαύρης πατίνας. Ξεκινήστε απλώνοντας ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο (π.χ. ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λινέλαιο) σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους και τοποθετήστε το στο φούρνο για 90 λεπτά στους 230 °C. Αποφύγετε το ελαιόλαδο στο καρύκευμα γιατί πολυμερίζεται σε υψηλότερες θερμοκρασίες και δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καθώς το φυτικό έλαιο καίγεται μέσα στο φούρνο, ενδέχεται να δημιουργηθεί λίγος καπνός, επομένως φροντίστε για τον καλό εξαερισμό της κουζίνας σας. Κλείστε το φούρνο και αφήστε το σκεύος να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το σκεύος βγάλτε το από το φούρνο. Θα παρατηρήσετε πως έχει γίνει λίγο πιο μαύρο και γυαλιστερό. Ξαναπεράστε ένα λεπτό φίλμ από φυτικό έλαιο σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους. Το σκεύος είναι έτοιμο για χρήση. 

Αποφύγετε να μαγειρέψετε όξινα φαγητά τις πρώτες 3-4 φορές που θα χρησιμοποιήσετε το νέο σας σκεύος. Αντ’ αυτού, προτιμήστε λιπαρά φαγητά. Επίσης, κατά τις πρώτες χρήσεις μην αφήνετε για πολύ ώρα φαγητό μέσα στο σκεύος γιατί μπορεί να εμφανιστούν ίχνη σκουριάς. Αυτό είναι φυσιολογικό γιατί ακόμα η πατίνα του σκεύους είναι πολύ λεπτή και δεν έχει αποκτήσει πολλαπλά στρώματα τα οποία θα προστατεύουν το μαντέμι. Μετά από μερικές χρήσεις που η πατίνα θα είναι επαρκώς ανεπτυγμένη, θα μπορείτε να μαγειρεύετε τα πάντα. Τυχόν εμφάνιση σκουριάς είναι αποτέλεσμα κακής χρήσης και συντήρησης και όχι ελαττωματικού προϊόντος.

Το σκεύος είναι κατάλληλο για χρήση σε όλους τους τύπους εστιών (συμπεριλαμβανομένου των επαγωγικών) καθώς και απευθείας πάνω σε φωτιά, σε ξυλόφουρνο, πάνω στα κάρβουνα ή στο τζάκι. Προσοχή, η τραχιά επιφάνεια του σκεύους μπορεί να χαράξει τη γυάλινη επιφάνεια των εστιών. Όταν υπάρχει δυνατή πηγή θερμότητας, πρέπει να αποφεύγεται η απότομη θέρμανη του σκεύους γιατί υπάρχει περίπτωση να ρηγματωθεί.

Μετά το μαγείρεμα, αφήστε το σκεύος να στεγνώσει εντελώς πριν το ξεπλύνετε με ζεστό νερό. Μην αφήνετε το σκεύος με νερό για να μουλιάσουν τυχόν υπολείμματα φαγητού ώστε να το καθαρίσετε πιο εύκολα διότι μπορεί να εμφανιστεί επιφανειακή σκουριά. Αποφύγετε τη χρήση υγρού πιάτων κατά τον καθαρισμό γιατί έτσι μειώνεται η αντικολλητική πατίνα που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια. Καθαρίστε με ένα σφουγγάρι ή σκληρή βούρτσα, στεγνώστε αμέσως μετά το πλύσιμο με μία πετσέτα και βάλτε το σε πολύ χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ώστε να φύγει όλη η υγρασία. Στη συνέχεια, απλώστε με ένα χαρτί κουζίνας ένα λεπτό φιλμ από φυτικό έλαιο σε όλες τις επιφάνειες του σκεύους (μέσα – έξω). Βάλτε τόσο ώστε το σκεύος να μη γυαλίζει. Αν το σκεύος γυαλίζει σημαίνει πως βάλατε περισσότερο έλαιο απ’ όσο χρειάζεται. Το φυτικό έλαιο προστατεύει το χυτοσίδηρο (μαντέμι) από τη σκουριά και προετοιμάζει την επιφάνειά του για το επόμενο μαγείρεμα. Ποτέ μην αποθηκεύετε το σκεύος βρεγμένο και χωρίς να το έχετε αλείψει με φυτικό έλαιο γιατί είναι πολύ πιθανό να σκουριάσει.

Χρειάζεστε περισσότερη βοήθεια?

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο παρακάτω τηλέφωνο και email ή συμπληρώνοντας τη φόρμα επικοινωνίας που βρίσκετε στην ιστοσελίδα μας